U bevindt zich hier: Carnaval Bunde > Zakoploatersj

Zakoploatersj

Eregilde van de Zakoplaotersj Bung

Dit zeer belangriek clubke binne de kontreije van ’t Havermennekesriek is oetgegreujd tot ’n neet mjé weg te dinke onderdeil van de carneval. Tijdens de sjleuteleuverdrach komme veer oetgebreid trök op ’t ónderwerp wae wat deit binne ós Gilde. Ouch wat ’t Gilde veursjtèlt en ’n klein sjtökske van ’t ontsjtoon van dit Gilde kump dan ter sjpraoke. Nei, geen ellelange toesjprake, woàbie hawf Bung in sjlaop vèlt, meh een leuke samevatting van de lètste geschiedenis van ’t Zakoplaote.

Mich veel dees jér te beurt in 2012. Compleet mèt sjlaagwèrrekband onder leiding van miene auwd-euverbuurman, dae hieveur spesjaal oet Vaols waor komme euvervlege, woort ich in ’n vol Auw Kèrk gehuldig. Alle sirremoniejeel woort oet de kas gehaold en de carneval in Bung kós beginne. Hinnevel kreeg ich ouch van de väöle leuke reaksies oet de zaal en dao boete. Dat deit dich es rasechte Bungenaer ech good.

’t Is zeer zeker de meujte weert um te vertèlle dat ich werrem en hartelijk bie ’t Gilde ben binnegehaold. Niks waor te väöl en alles kos en maog. Geweldig, wat ’n fjés um op dees meneer ’t sjtartsein te geve aan drie doldwaas daag. Meh netuurlik kump ouch hie weer ’n einde aan. Op dinsdigaovend, kloksjlaag 12 oor op ’t St. Agnesplein is ’t tied um de Haverzak weer trök te bringe nao de pastorie woà de Kapelaon de Haverzak weer veur ’n jaor bewaart. Veer hope dat carnevalvierend Bung en umsjtreke weer bie dees fantastische happening aanwezig zal zeen.

Bung drie werf alaaf en veur eederein ’n geweldig sezoen 2020.
Peter Ensinck op Kemna, auwd Prins 1993 en Zakoplaoter 2012

Zakoplaoter 2019
Jan Janssen

Geschiedenis zakoploaters

Opgericht in 1984. Het ontstaan van het gilde: Een van de laatste besluiten van de zelfstandige gemeente Bunde was het instellen van de Bunderprijs, welke elk jaar uitgereikt zou worden aan een persoon die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de gemeenschap Bunde.
Na de herindeling van de gemeente in 1982 heeft het gemeentebestuur van Meerssen dit initiatief niet overgenomen. Om het idee van de door de gemeente Bunde ingestelde Bunderprijs toch in ere te houden, meende het eregilde er goed aan te doen om dit idee met carnaval in een iets andere vorm levendig te houden.
Er werd in 1984 een nieuw element aan de sleuteloverdracht toegevoegd, namelijk het openen van de carnaval met het oplaten van de Haverzak.

Wie komt er in aanmerking:

Diegene die zich op voortreffelijke wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de gemeenschap Bunde, komt in aanmerking voor de eervolle taak om de carnaval te openen. Deze ceremonie vindt plaats op carnavalszondag door het oplaten van de Haverzak. Op dindagavond om 24.00 uur word de Haverzak weer neergehaald en op de pastorie ingeleverd. Verder wordt de persoon opgenomen in het Eregilde van de Zakoploatersj.

Doelstelling van het Gilde:

– Het zekerstellen van de openings- en sluitingsceremonie van de carnaval.
– Het in vol ornaat aanwezig zijn bij de belangrijkste carnavalsactiviteiten.
– Het medeorganiseren en invulling geven aan de carnavalsmis op carnavalszondag.
– Het bijstaan van de raad van elf van de Havermennekes in hun taak tot het zorgen van een goede carnavalsviering in het Bundense.
– Het publiceren van de achtergronden van het carnavalsgebeuren in het algemeen en van Bunde in het bijzonder.

De Zakoploatersj van de afgelopen jaren:

De Heer Sjra Leenders(†), Sjaak Lemmens(†), Ber Crombach(†), Math Mesters, Sjang Vossen(†), Pastoor Goumans (deze werd Thesaurier oftwel zakbewaarder).
Lei Loenis, Jan Billekens, Jean Mares, Theo Heuts, Sjef Cortenraad, Henk Lousberg(†), Pastoor Dohmen(†), Riet Huls-Neven(†), Marie Therese Herben-Rongen, Piet Frissen(†),
Jo Beckers, Jo Gerets(†), Jose Hoeberichts- Smeets, en Tinij Schrouff-Engels(†), Ernest Augustin(†), Peter Rompelberg, Jan Sondeijker, mevr. Margo Nijsten (secretaris), Peter Ensinck op Kemna, Sandra Huynen, Raymond Cordewener, Anita Schols, Marc Hanssen, José Gerets en Lidia Lousberg.

Programma CV de Havermennekes, seizoen 2023-2024:

       

 

   

Activiteiten:


geen artikelen beschikbaar

 

Sponsoren: