U bevindt zich hier: Carnaval Bunde > Historie

Historie

De legende van de ‘Avermennekes’ is één van de oudste legendes van Limburg. Deze legende verhaalt over een woeste ridder, die rovend en moordend met zijn gitzwart vierspan en gouden koets, in het drassig gebied tussen Bunde en Geulle (de pas) is verdwenen in een ‘Averput’. Deze bodemloze put werd in de volksmond ook wel de ‘Haverput’ genoemd.

Na deze tragische gebeurtenis hebben kleine, dwergachtige wezens die in het gebied tussen Luik en Echt voorkwamen, het bezit van deze put overgenomen om er voor te zorgen dat het ‘kwaad’ niet meer uit de put kon komen. Deze kleine wezens werden Avermennekes (aardmennekes, aolvermennekes) genoemd. Zij leefden in holen en spelonken, hielden zich overdag schuil voor de grote mensen en kwamen ’s nachts uit hun schuilplaats om de mensen te helpen.

De legende heeft de oprichters van de carnavalsvereniging in november 1959 geïnspireerd tot het geven van de naam aan de vereniging. In tegenstelling tot veel andere carnavalsverenigingen, die veelal een bijnaam hebben gekozen, heeft onze vereniging dan ook een historische naam. En gezien de aard van onze vereniging is dit ook heel toepasselijk.

Gedurende het jaar doen wij heel teruggetrokken onze werkzaamheden. Rond de korte tijd van vasteloavend komen wij bruisend van energie naar buiten om allerlei festiviteiten te organiseren in het dorp: zoals bijvoorbeeld de zieken en bejaarden ook te laten genieten van de vasteloavend. Met name in deze tijd zullen we het ‘kwaad’ proberen te weren, zodat slechts ‘lol en plezeer’ de boventoon voert.

Programma CV de Havermennekes, seizoen 2023-2024:

       

 

   

Activiteiten:


geen artikelen beschikbaar

 

Sponsoren: